Skip to main content

Hoe herken je een goede olijfolie?

Uit de kleur kan je niets afleiden: je moet een olie kunnen proeven of ruiken. Een lekkere olijfolie ruikt fruitig en fris, naar groen gras of verse tomaten, niet muf, zoals olijventapenade. In de supermarkt moet je oppassen: net omdat je er niet kan proeven, telt voor inkopers vaak alleen de prijs, niet de kwaliteit. Neem het van mij aan een echt lekkere olijfolie koop je niet voor minder dan acht of tien euro voor 250 ml.”

Wat bepaalt de prijs van een goede olijfolie?
Als je weet hoe olijfolie gemaakt wordt, weet je dat het eigenlijk niet veel goedkoper kan. Olijven zijn warm als ze van de boom komen en oxideren zeer snel, dus er mag maar 24 uur zijn tussen het oogsten en het persen. Twaalf uur is zelfs nog beter. Om dat te kunnen doen, moeten boeren ze heel snel transporteren en met kleine volumes werken. Je moet je dat zo voorstellen: al die olijven worden op hetzelfde moment geoogst, en er is maar één pers. Dan gebeurt het dat een boer wiens olijven toch geen ‘extra vierge’ meer zullen worden, zijn plek verkoopt aan een boer die wél goede kwaliteit heeft. En dat sommigen er twee dagen staan. Dat speelt allemaal mee in de prijs.

Wat is extra vierge olijfolie?
De beste olijfolie is olie met een zuurtegraad van niet meer dan 0,8 procent. Een olijfolie krijgt alleen dit label als ze tests in een labo en van een smaakpanel doorstaat. Let op: alleen als er “extra vierge olijfolie” op de fles staat, die woorden in die volgorde, gaat het om goede olijfolie. “Vierge extra”, “vierge”, “olijfolie extra’’, zijn loze termen.”

Wat is een extra persing?
Die term verwijst nog naar de tijd toen men olijfolie perste met grijze molenstenen en doeken. Toen gebeurde het weleens dat men warm water over de restjes olijvenpulp goot en deze nog eens uitperste. Met de moderne machines vervalt dat: alles wordt uit de olijven geperst, je hebt alleen een “eerste persing”. Die toevoeging is vooral marketing.

BRON: boek Olijfolie – Wilma van Grinsven-Padberg, Olijfsommelier