Skip to main content

De Marken (Le Marche in het Italiaans) is een veel minder bekende provincie dan het op dezelfde hoogte gelegen Umbrië en Toscane. Het wordt daarom ook wel het best bewaarde geheim van Italië genoemd. Le Marche dat verwijst naar het Germaanse woord Mark ofwel grens, ligt ingeklemd tussen de Adriatische kust en de bergketens van de Apennijnen. Le Marche heeft eigenlijk alles te bieden: zee en strand maar ook mooie bergdorpjes en zelfs eigen skigebieden. 

Le Marche strekt zich uit van net onder het kleine staatje San Marino in het noorden tot aan de bergen van het Gran Sasso nationaal park in het zuiden. Langs de 170 km lange kustlijn vind je mooie zand- en kiezelstranden. Als je geluk hebt, zie je de maan weerspiegelen in de Adriatische Zee.

Midden in de Italiaanse provincie Le Marche vind je Montegiorgio, een prachtige streek met heuvels en dalen in een patchwork van zonnebloemvelden, wijn- en olijfgaarden.

In juli is de gemiddelde dagtemperatuur 28 graden. Er is geen 100% zongarantie, maar Le Marche behoort wel tot de Italiaanse regio’s met de meeste zonuren. Perfect voor de teelt van olijven natuurlijk. 

Op één van de heuvels prijkt Tenuta Montegiorgio een landgoed met olijfbomen en fenomenale uitzichten over een streek die in alles doet denken aan Toscane, maar nog niet is overspoeld met toerisme. Hier vind je nog de rust, de ruimte en de puurheid van het normale leven in Italië. Het is een gebied waar veel Italianen zelf op vakantie gaan.

Wist je dat Italië één van de grootste olijfolieproducenten ter wereld is, met een jaarlijkse productie van 825.000 ton olijfolie? In bijna alle regio’s groeien olijven van verschillende vormen en grootte die dan ook allemaal verschillend van smaak zijn. De ligging en regio zijn natuurlijk bepalend voor de hoeveelheid zon die een olijfgaard ten deel valt. Dit in combinatie met de bodemgesteldheid bepaalt sterk de smaak van de olijf.

Olijfolie uit Umbria en Toscana (centrale ligging in Italië) hebben een kruidige, iets bittere smaak en die uit Liguria (aan zee, veel zon) een lichte, milde smaak. Olio d’oliva uit Puglia (de hak van de laars) heeft weer een scherpe,fruitige smaak.

Olijfolie uit Le Marche wordt beschouwd als de meest evenwichtige olie en daarom één van de beste van Italië. De olijfolie is een belangrijk product in Le Marche. In oktober en november draaien de persen overuren, want iedereen is dan druk bezig met de oogst. 

De typische pepersmaak in de olijfolie is kenmerkend voor de streek.

Vanaf eind oktober kan onze eigen Olio di Anna geoogst worden. Hou zeker onze social media pagina’s in het oog voor meer info over de verkoop en afhaalmomenten